Nieuws

Campagne voor verkiezingen Tweede Kamer november 2023

Geloof in de samenleving

Afgelopen week hebben we als lokale afdeling van de ChristenUnie een mooie actie mogen uitvoeren. Vier taarten hebben we bezorgd bij organisaties die een stukje hoop uitstralen. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat mensen naar elkaar om kunnen zien. Hier willen we de komende jaren ook voldoende ruimte aan geven. Een samenleving kan alleen floreren in verbinding met elkaar, als mensen zich gezien voelen en het gevoel hebben mee te kunnen doen. Als leden van de lokale fractie (de CU-geleding binnen de PCW) zijn we op pad gegaan om vier organisaties in het zonnetje te zetten en om even binnen te kunnen kijken.

taartenactie november 2023Zorg voor de ander en duurzaamheid

Op dinsdagochtend bezochten we Stichting Gered Gereedschap. In hun vernieuwde pand aan de Mauritslaan namen een stuk of 10 vrijwilligers en leden van het bestuur de taart in ontvangst. 5 ochtenden in de week zijn vrijwilligers actief met het opknappen van (afgekeurd) gereedschap om te sturen naar technische hogescholen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden. Op deze manier sluiten de thema’s duurzaamheid en zorg voor de ander heel goed bij elkaar aan. De ChristenUnie hoopt dat Stichting Gered Gereedschap de komende jaren nog volop actief mag blijven.

Zorg voor allerarmsten

Op dinsdagmiddag brachten we een bezoek aan Stichting Care for Family. Dit jaar bestaat de voedselbank 20 jaar en biedt met name voedseltassen aan (kansarme) gezinnen en personen die om wat voor reden dan ook in de (financiële) problemen zijn geraakt. Tijdens ons bezoek waren vrijwilligers druk in de weer om de inhoud van grote zakken met tagliatelle handmatig te verdelen over kleinere verpakkingen. De vrijwilligers waren erg blij om zo met een taart in het zonnetje gezet te worden. Uiteraard is het jammer dat er een voedselbank nodig is, maar we zijn ook heel blij dat er op deze manier concrete hulp en persoonlijke aandacht kan zijn voor mensen die het nodig hebben.

Dankbaarheid

Woensdagmiddag waren we welkom bij Het Bruispunt in ’t Kruispunt aan de Stationsstraat, waar de geur van heerlijke kruiden duidelijk aanwezig was. Dit is een van de vier locaties in Waddinxveen waar wekelijks wordt gekookt voor bijvoorbeeld alleenstaanden die het fijn vinden om niet elke avond alleen te hoeven eten. Een praatje en een lekkere warme maaltijd kan al veel doen. Ook binnen deze organisatie zijn een heleboel vaste enthousiaste vrijwilligers actief en dat waarderen we ten zeerste. De voorzitter van Het Bruispunt noemde ook de dankbaarheid van de bezoekers als motivatie om vooral door te gaan.

Persoonlijke aandacht

Op vrijdagmiddag gingen we langs bij een van de activiteiten die Gro-up buurtwerk organiseert. In de sporthal aan de Zuidplaslaan waren een stuk of acht jongeren bezig aan een potje zaalvoetbal. Dit werk ondersteunen we van harte. Jongeren kunnen zich vaak kwetsbaar en eenzaam voelen. Aandacht aan deze doelgroep is van cruciaal belang voor hun verdere leven. Veel sport- en spel activiteiten worden aangeboden, maar daarnaast hebben de jongerenwerkers ook veel persoonlijk contact met jongeren op straat. De ChristenUnie is dan ook blij met de jongerenwerkers in Waddinxveen.

Naast deze 4 organisaties zijn in Waddinxveen natuurlijk heel veel organisaties actief die zich inzetten voor de ander; bijvoorbeeld als het gaat om zorg voor ouderen, zorg voor vluchtelingen of een veilige buurt. De ChristenUnie wil alle organisaties, hun medewerkers en vrijwilligers in Waddinxveen die zich inzetten voor de ander van harte bedanken voor al hun werk en de lichtpuntjes van hoop die ze mogen uitdelen.

Niels Hart, Albert Kerssies, Jaël de Kool en Sylvia van de Krol

Interview Albert Kerssies

Sinds 2018 is Albert Kerssies raadslid voor de PCW (namens de ChristenUnie) in Waddinxveen. In de fractie houdt hij zich onder andere bezig met wonen, ruimtelijke ordening, duurzaamheid en economie. Deze actuele onderwerpen staan ook in Waddinxveen hoog op de agenda. Rentmeesterschap en oog voor de medemens die het moeilijk heeft zijn voor Albert belangrijke motieven om zich hiervoor, zowel in zijn werk als in de politiek, in te zetten.

Albert Kerssies Habeko.jpg

Woningcorporaties

In het dagelijks leven is Albert directeur van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) en houdt hij zich bezig met de ondersteuning van Raden van Commissarissen van woningcorporaties. Albert: “Commissarissen van corporaties zijn de maatschappelijke aandeelhouders, zij houden zo goed mogelijk toezicht op corporaties als vertegenwoordigers namens de maatschappij. Woningcorporaties hebben als maatschappelijke taak om mensen die zelf geen woning kunnen betalen een betaalbare en kwalitatief goede woning te bieden.” In deze baan zit Albert op zijn plek. “Ik heb een fantastisch mooie baan midden in de maatschappij en ik ben betrokken bij vele relevante maatschappelijke vraagstukken. Normaal gesproken reis ik het hele land door om onze leden te spreken, maar momenteel zit ik meestal achter mijn scherm om het contact te onderhouden.”

De carrière van Albert is niet in de woningbouw begonnen. Een open houding en de ontwikkeling van diverse capaciteiten hebben hem gebracht waar hij nu zit. “Ik ben begonnen als wetenschappelijk onderzoeker gewasbescherming in de sierteelt, op het Proefstation voor de Bloemisterij in Aalsmeer. Vervolgens manager geworden van een groep onderzoekers in de glastuinbouw in Naaldwijk en Aalsmeer en daarna heb ik gekeken of ik ook leiding kon geven aan eigenwijze professionals in een ander vakgebied.” Deze eigenwijze professionals vond Albert bij een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, het toenmalige SenterNovem. Hij gaf daar leiding aan een groep gedreven mensen die zich bezighielden met duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Daarnaast was hij inhoudelijk coördinator van het klimaatprogramma Gebouwde Omgeving van het toenmalige ministerie van VROM. “Ik had bij SenterNovem veel contact met gemeenten en woningcorporaties. Hier is mijn interesse in de woningcorporatiesector ontstaan.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Op politiek gebied heeft Albert verschillende bestuurlijke functies gehad binnen lokale afdelingen. Eerst in Hoofddorp voor het GPV (een van de voorlopers van de ChristenUnie) en daarna in Waddinxveen voor de ChristenUnie. Ook heeft Albert vanwege zijn werk bij de VTW regelmatig contact met Kamerleden die betrokken zijn bij het Woondossier. Maar ook in zijn studententijd was hij al politiek betrokken. Namens de Christen Student Fractie (CSF) heeft Albert een jaartje in de Hogeschoolraad in Wageningen gezeten.

Maatschappelijke betrokkenheid is zowel in zijn werk als voor zijn politieke carrière een belangrijk motief. ”Ik ben van huis uit christelijk opgevoed, waarbij de Bijbel het kompas was en is voor mijn leven. Vanuit deze basis ben ik maatschappelijk betrokken en heb oog voor mijn medemens, zeker de medemens die het moeilijk heeft. Dit is voor mij een belangrijke reden om in de politiek te gaan. Zo ben ik ook opgevoed. En doe maar gewoon en behandel iedereen gelijk, want je bent allemaal afhankelijk van de genade van Jezus Christus. 

Warmtetransitie

Ook de motivatie om zich in te zetten voor duurzaamheid wordt gevoed door het geloof. “Het is voor mij heel belangrijk dat we vanuit de Bijbel hebben meegekregen dat we de aarde in bruikleen hebben, zodat je zorgvuldig om moet gaan met de natuur, het milieu en je omgeving. In de politiek kun je als christen heel goed je christelijke maatschappelijke betrokkenheid inbrengen. De Bijbelse term rentmeesterschap is voor mij daarom ook een belangrijk motief om politiek te bedrijven.”

In zijn werkzame leven heeft duurzaamheid ook altijd een rol gespeeld. Zo werd in zijn onderzoek naar gewasbescherming de biologische bestrijding van schimmels en insecten in kassen steeds belangrijker. “Maar vooral via mijn baan bij SenterNovem heb ik heel veel kennis opgedaan van de duurzaamheidsmogelijkheden in de gebouwde omgeving en nu ook bij de VTW over de energietransitie van de gebouwde omgeving en de betrokkenheid van woningcorporaties.”

Wat betreft duurzaamheid zijn op dit moment binnen de bestaande bouw het isoleren en het plaatsen van zonnepanelen de belangrijkste maatregelen. Deze maatregelen, die op korte termijn zowel  energiebesparing als comfort opleveren, worden ‘no regret’ maatregelen genoemd.

Wat betreft de transitie van warmtevoorzieningen moet volgens Albert de vraag voorop staan wat de individuele burger kan doen en dragen. “Een belangrijke vraag is welke warmtevoorzieningen het beste zijn om ons aardgas te vervangen. Want op de eerste plaats staat het zo goed mogelijk organiseren van de betrokkenheid en het draagvlak van de burgers. Je kunt als gemeente heel mooi plannen maken, maar als de duurzaamheidsambities ten koste gaan van de portemonnee van mensen die dat niet kunnen dragen, dan ben je echt verkeerd bezig. Dat risico is nu echt aanwezig, overigens niet alleen in Waddinxveen.” Verder moeten er volgens Albert adequate maatregelen worden genomen op het gebied van circulair bouwen en het vergroenen en klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving.

Woningbouw

Als het gaat om wonen en woningbouw is er volgens Albert in Waddinxveen veel werk aan de winkel, door een groot tekort aan met name sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en goedkope (starters)koopwoningen. Albert: “Wonen is een grondrecht en iedereen in Waddinxveen die dat wil moet een geschikte woning kunnen krijgen. Dat is in deze tijd voor velen dus niet zo makkelijk. Ik wil daarom dat er voor iedereen wordt gebouwd en dat iedereen die dat wil in Waddinxveen kan wonen op een prettige en leefbare manier in goede wijken. Dus in elk nieuwbouwproject zoveel mogelijk een mooie mix van verschillende soorten huur- en koopwoningen in een mooie en groene omgeving. Verder moet iedereen zijn of haar woning duurzamer kunnen maken zonder al te veel extra schulden te maken.” Met name voor jongeren en ouderen wil Albert extra huizen laten bouwen. Maar ook de huisvesting voor arbeidsmigranten die werken in de glastuinbouw, moet volgens hem in Waddinxveen beter worden georganiseerd. Lukraak zomaar ergens huizen neerzetten is daarbij niet de bedoeling. Albert: ”Bouwen buiten de gebouwde omgeving van Waddinxveen lijkt me niet zo verstandig, omdat we midden in het mooie groene hart wonen. Maar er zijn wel een aantal bedrijventerreinen en kassengebieden in Waddinxveen die verouderd zijn en misschien ook geschikt zijn voor woningbouw. Dit moet eerst zorgvuldig worden onderzocht.”

Woningnood

Ondanks dat er heel veel wordt gebouwd in Waddinxveen is ook hier momenteel hoge woningnood. Er worden nu vooral dure koopwoningen en dure huurwoningen gebouwd en veel te weinig sociale huur, middenhuur en goedkopere koopwoningen. Voor het gebied ’t Suyt 2 heeft Albert namens de PCW in de gemeenteraad daar, samen met een aantal andere fracties, een stokje voor gestoken, waardoor er nu een mooie en evenwichtige mix van woningen zal worden gebouwd.

Wat betreft het landelijke beleid op het gebied van wonen en woningbouw is Albert niet tevreden over de afgelopen kabinetsperiode. “Ik ben vrij kritisch geweest op de ChristenUnie de laatste jaren, met name omdat ze de verhuurdersheffing voor woningcorporaties niet hebben afgeschaft in deze regeringsperiode. Hierdoor moeten corporaties jaarlijks zo’n twee miljard euro per jaar afdragen aan de staat, terwijl ze de komende jaren voor enorme uitdagingen staan op het gebied van betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid. Er moeten jaarlijks 25.000 sociale woningen worden bijgebouwd en er moeten jaarlijks honderdduizenden sociale woningen duurzamer worden gemaakt.” Toch is er hoop voor de toekomst. Albert: “In het huidige verkiezingsprogramma van de ChristenUnie kan ik me helemaal vinden op het gebied van wonen, duurzaamheid en het sociaal domein. Dus ik ben heel benieuwd of de ChristenUnie weer regeringsverantwoordelijkheid krijgt.”

Interview Sylvia van de Krol

Sylvia van de Krol-den Ouden woont haar hele leven al in Waddinxveen. Ze is getrouwd, (pleeg)ouder, speelt af en toe een potje Rummikub of Triominos met bewoners van Souburgh, en geniet van de natuur tijdens het geocaching. Via de Pleegouderraad van Horizon Pleegzorg en de Participatieadviesraad, kwam ze in de lokale politiek terecht. Sinds september is Sylvia raadslid in Waddinxveen voor de PCW (namens de ChristenUnie). Juist de persoonlijke betrokkenheid bij mensen is voor Sylvia de drijfveer om het juiste voor Waddinxveen te kunnen doen in haar werk als raadslid. Sylvia van de Krol.jpg 

Vanaf 2015 hebben de gemeentes de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg aan zieken en ouderen. Als lid van de PleegOuderRaad (POR) van Horizon Pleegzorg ontdekte Sylvia dat de politiek veel bepaalt voor de jeugdzorg.  Sylvia: “Als lid van de POR mocht ik diverse gesprekken voeren met wethouders over de praktijk van het pleegouderschap. Ik ontdekte dat het een nieuwe wereld voor ze was.” Toen er vervolgens mensen werden gevraagd om mee te denken in de ParticipatieAdviesRaad (PAR) van de gemeente, heeft Sylvia zich aangemeld om mee te denken over het jeugdzorgbeleid.  “Ruim twee jaar mocht ik samen met de andere leden van de PAR meedenken met de gemeente Waddinxveen over het sociaal domein. Raadsvoorstellen werden voor advies voorgelegd aan de PAR en ik vond het interessant ze te lezen en er kritische vragen bij te stellen.”

Gemeenteraad

Sinds 2016 is Sylvia daarnaast bestuurslid van de lokale afdeling van de ChristenUnie, waar ze zich bezig houdt met de website en pr. Toen er een oproep kwam voor kandidaten voor de PCW-kieslijst van de gemeenteraad was het voor Sylvia een logische stap om hierop te solliciteren. Sylvia: “Door de POR en de PAR en het bestuurslidmaatschap van de ChristenUnie lokaal was ik steeds meer gericht op de lokale politiek. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat het bij mij paste en dat het Gods plan voor mij was mijn talenten hiervoor te gaan gebruiken. Dus ik solliciteerde en kwam tot mijn verrassing hoog op de kandidatenlijst te staan voor de gemeenteraad. Ik werd bevestigd dat het inderdaad goed bij mij paste en had zin in deze nieuwe uitdaging!” Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd Sylvia gekozen om deel te nemen aan de fractie van de PCW en werd ze fractievertegenwoordiger. In september 2020 viel het college in Waddinxveen en kwam er binnen de PCW een vacature voor raadslid die door Sylvia werd ingevuld. Ze vindt het een eer om deze taak te mogen vervullen. “Als fractievertegenwoordiger denk je mee in de fractie en mag je bij commissievergaderingen het woord voeren. Als raadslid ben je echt lid van de gemeenteraad en stem je mee met de raadsvoorstellen. En het is natuurlijk ontzettend leuk dat je zelf een bijdrage mag leveren aan het debat. Het is toch meer het echte werk. Het is een eer om gemeenteraadslid te mogen zijn.” 

Uitdagend

Binnen haar werk als raadslid is het niet verbazend dat Sylvia zich onder andere bezighoudt met de participatiewet, WMO en jeugdzorg. Hierin staat het belang van de juiste zorg voor kwetsbare inwoners voorop. Voor Sylvia is het van belang dat er hulp is voor kinderen die het thuis zwaar hebben, dat mensen met schulden een toekomstperspectief krijgen en ouderen in een schoon huis wonen. “Mijn maidenspeech mocht gaan over de verordening sociaal domein: gemeente Waddinxveen samen redzaam. Met de volgende woorden sloot ik mijn bijdrage namens de PCW af: we vinden het belangrijk dat alle inwoners van jong tot oud de zorg en ondersteuning ontvangen die ze nodig hebben. De gemeente zet zich in om de hulp makkelijk bereikbaar te maken en te voorkomen dat de problemen van inwoners hen boven het hoofd groeien.” Toch kan de gemeente niet zomaar alle problemen voor inwoners oplossen en zijn er verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Sylvia: “Bij het werken in de raad is het belangrijk om jezelf steeds de vragen te stellen: ‘Is dit goed voor de inwoners van Waddinxveen?’ en ‘Kunnen we dit als gemeente betalen?’ Vanuit mijn studie bedrijfseconomie weet ik dat er nu eenmaal beperkte middelen zijn  waarmee je het beste wilt doen voor ons mooie dorp. Dat is een puzzel, maar ook een enorme uitdaging. Je kunt geen individuele problemen oplossen als raadslid, maar wel aandacht vragen voor de kwetsbare groepen.”

Burgervoogdij

Een van de resultaten waar Sylvia erg blij mee is, is dat haar initiatief om als gemeente burgervoogdij te stimuleren, is opgepakt. Veel kinderen in een instelling staan onder toezicht van een professionele voogd. Deze is eigenlijk alleen betrokken als er officiële dingen geregeld moeten worden. Het zou juist mooi zijn als iemand die persoonlijk betrokken is bij het kind, deze taak kan overnemen. Sylvia: “Onlangs heb ik van wethouder Leferink mogen horen dat Waddinxveen mee gaat doen met een regionale pilot om voor 10 jongeren in de regio op zoek te gaan naar een burgervoogd, samen met de gecertificeerde instellingen. Dat vind ik prachtig nieuws. Dat betekent een verschil voor deze 10 en hopelijk daarna voor nog veel meer jongeren.”

Omzien naar elkaar

Juist deze waarde van omzien naar elkaar vindt Sylvia ook duidelijk terug bij de ChristenUnie. “De ChristenUnie wil dat er meer ruimte komt om naar elkaar om te zien. Niet alleen maar werken en werken, maar tijd voor het gezin, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Dat vind ik mooi en waardevol: zorg voor elkaar! De ChristenUnie wil ervoor zorgen dat mensen waardig ouder kunnen worden en komt op voor het ongeboren leven. Er komt betere hulp en begeleiding voor zwangere vrouwen die dat nodig hebben. De ChristenUnie strijdt voor gerechtigheid voor mensen in een kwetsbare positie, omdat ieder mens waardevol is en geschapen naar Gods beeld. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze niet wegkijken bij het grote onrecht van mensenhandel in de prostitutie. En dat betekent opkomen voor een drugsvrije samenleving.”

Interview Jannes Berghout

Hij is jong en ambitieus, maar leeft ook vanuit de afhankelijkheid van onze hemelse Vader. Jannes Berghout (1990) zet zich dan ook voornamelijk in voor wat vandaag van belang is. Op dit moment betekent dit dat Jannes directeur is van een basisschool, echtgenoot en vader van 3 kleine kinderen, en daarnaast actief is in de plaatselijke politiek als fractievoorzitter van de PCW (namens de ChristenUnie) in de gemeenteraad van Waddinxveen.  Foto Jannes Berghout (1).jpg

In de gemeente Waddinxveen werkt de ChristenUnie nauw samen met de SGP en de Hervormde Kiesvereniging binnen de Protestantse Combinatie Waddinxveen. Jannes is namens de ChristenUnie afgevaardigd om deel uit te maken van de PCW fractie. Bijbelse principes en de daaruit voortvloeiende normen en waarden zijn zijn voor Jannes belangrijk; ook als het gaat om politieke keuzes. In de gemeenteraad van Waddinxveen komt dit geluid door de plaatselijke samenwerking duidelijk tot uiting. Jannes: “De PCW nam in 1982 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Om zo als afzonderlijke partijen met één geluid naar buiten te komen. Door een helder geluid en de principes zoveel mogelijk in de praktijk te brengen heeft de PCW een sterke positie verworven in de gemeenteraad in Waddinxveen.”

Fractievoorzitter

Inmiddels is Jannes een klein half jaar fractievoorzitter van de PCW. Na de val van het college afgelopen september, is de rol van de PCW veranderd van grootste oppositiepartij naar grootste collegepartij. De toenmalige fractievoorzitter, Martijn Kortleven, nam vervolgens als wethouder deel aan het college waardoor een vacature ontstond die Jannes heeft opgevuld. De functie van fractievoorzitter bevalt Jannes goed. “Het fractievoorzitterschap is veelzijdig. Je hebt verschillende rollen tegelijk en ondertussen probeer je het speelveld goed te overzien en het eindresultaat voor ogen te houden. Een rol die me goed bevalt. Daarnaast geeft het veel energie om een fractie te leiden met gemotiveerde en kundige mensen. 

Speerpunten

De afgelopen jaren heeft Jannes zich nadrukkelijk bezig gehouden met het sociaal domein. De zorg voor de meest kwetsbare inwoners ligt hem na aan het hart. Voor deze mensen, die niet zelfredzaam zijn, is de participatiesamenleving geen goede ontwikkeling volgens Jannes: “Mijn stelling is dat het ideaalbeeld van de participatiesamenleving niet haalbaar en realistisch is. Het streven naar een samenleving die leidt tot actieve burgers die naar vermogen bijdragen is goed voor de houdbaarheid van de publieke voorzieningen op de lange termijn. Echter, het fundamentele risico voor de participatiesamenleving is dat degenen die de actieve solidariteit het meest nodig hebben die dreigen te missen. Voor hen zal een georganiseerde vorm van solidariteit nodig zijn en blijven. En juist voor die mensen mag ik mij graag inzetten.” Wat betreft de landelijke politiek van de afgelopen 4 jaar had Jannes dan ook graag gezien dat er lokaal meer geld was gegaan naar de gemeenten. “Er is te weinig geld naar gemeenten gegaan om goed hun zorgtaken uit te voeren. Daardoor kampen veel gemeenten met grote tekorten in het sociaal domein.” Ondanks dat is Jannes ook trots op het feit dat er dankzij de ChristenUnie ruim 2 miljoen beschikbaar is gekomen voor de ouderenzorg.

Daarnaast is Jannes woordvoerder financiën en wil hierbij ook heel graag zijn verantwoordelijkheid  nemen als volksvertegenwoordiger. Jannes: “Het is van belang dat we een overheid hebben die doelmatig en verantwoord met de financiën omgaan. Het is gemeenschapsgeld. Als fractievoorzitter en woordvoerder financiën probeer ik al die verschillende onderwerpen met elkaar te verbinden en in evenwicht te brengen.”

Toekomst

Richting de komende verkiezingen vindt Jannes het belangrijk dat de ChristenUnie oog heeft voor het maatschappelijk middenveld. “Niet alleen focus op werk, maar ook ruimte voor gezinsleven, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Door een eerlijker belastingstelsel en een betere arbeidsmarkt.” In zijn eigen drukke bestaan is het zijn echtgenote die de balans tussen werk en privé goed weet aan te geven, maar ervaart hij ook de afhankelijk van God. Jannes: “Gelukkig ben ik getrouwd met een heel lieve en krachtige vrouw die mij steunt en de grenzen bewaakt. Daarnaast is het niet iets wat we zelf in de hand hebben. We zijn allemaal afhankelijke mensen en hebben iedere dag opnieuw de kracht en gezondheid nodig van onze hemelse Vader. Ik zie het als een zegen dat ik iedere dag opnieuw de gezondheid ontvang om mijn werk te mogen en kunnen doen. Hij alleen geeft kracht en wijsheid.” Ondanks zijn voorliefde voor de politiek en de lange carrière die nog voor hem ligt, met daarin vele mogelijkheden, wil Jannes zich niet uitspreken over zijn politieke toekomstdroom. “Het is geen verrassing dat ik op de lijst sta van de Provinciale Staten. De politiek heeft zowel lokaal, provinciaal als landelijk mijn grote interesse. Het is moeilijk te zeggen hoe de toekomst zich ontwikkelt en dat is soms maar goed ook. Voor dit moment richt ik mij graag op mijn fractievoorzitterschap, om op deze wijze dienstbaar te kunnen zijn aan de inwoners van Waddinxveen.”

Campagnedag Zorg voor elkaar!

Zorg voor elkaar - ChristenUnie.png

Waardig ouder worden 2.0

Zaterdag 12 december jl. ondertekenden de plaatselijke ChristenUnie en de ouderenbonden KBO en PCOB in Waddinxveen een intentieverklaring waarin zij afspreken zich in te zetten voor een lokaal actieplan Waardig Ouder Worden 2.0. Dit deden zij precies op het moment dat hun landelijke vertegenwoordigers, waaronder fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, een handtekening zetten onder het manifest Waardig Ouder Worden 2.0.

Jannes Berghout, fractievoorzitter van de PCW, namens de ChristenUnie: “Wij willen met dit landelijk manifest ook in Waddinxveen aan de slag. Waardig ouder worden betekent wat ons betreft niet alleen goede zorg en liefdevolle aandacht, maar ook aandacht voor de rol van de mantelzorger en de vrijwilliger, en een passend woningaanbod voor iedereen.”

In het gesprek kwamen een aantal van de 10 punten uit het actieplan naar voren. Alle gesprekspartners waren het erover eens dat ouderen er vanzelfsprekend bij horen en ook een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Ouderen hebben te maken met toenemende kwetsbaarheid maar willen tegelijk graag zo zelfstandig mogelijk blijven functioneren. Daarom is het ook belangrijk dat ouderen betekenis kunnen blijven geven door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ook betaalbare huisvesting speelt hierbij een belangrijke rol. Landelijk wil de ChristenUnie gemeenten verplichten hierin te investeren. Hiervoor wil ze dan ook graag 1 miljard euro reserveren. 

Ook goede communicatie met de gemeente is belangrijk om de belangen van de ouderen te laten horen. Hiervan geven de gesprekspartners aan dat dit de laatste jaren veel onpersoonlijker is geworden. Daarnaast is het ook van belang om ouderen zelf betrokken te laten blijven via bijvoorbeeld de ouderenbonden om een stem te laten horen. Beide bonden zien de laatste jaren echter een daling in het ledenaantal. “Vroeger had je het idee dat je ergens begin 60 met de VUT ging en dan kwam ‘ouder worden’ veel eerder in zicht. Tegenwoordig denk je pas tegen je 67e aan stoppen met werken en hoe je je leven verder wil invullen. Het is belangrijk om al eerder  betrokkenheid te creëren.” zegt Siem Klapwijk, voorzitter van de plaatselijke ChristenUnie.

Omdat de ChristenUnie het afgelopen zaterdag niet alleen bij woorden wilde laten, bezorgde raadslid Sylvia van de Krol namens de ChristenUnie kaarten met goede wensen en iets lekkers bij de ouderen in Souburgh.

De lokale ChristenUnie vormt samen met de HKV en lokale SGP de Protestantse Combinatie Waddinxveen.

Op de website van de PCW vindt u al het nieuws van de PCW.